De Red Star Line compagnie (of Société Anonyme de Navigation Belge-Américaine – SANBA) was een Belgische rederij die tussen 1873 en 1935 ongeveer twee miljoen passagiers van Antwerpen naar Amerika vervoerde, in die tijd bekend als het land van melk en honing. Europa kreunde toen onder armoede en werkloosheid, waardoor velen hun geluk overzee gingen beproeven.
We mogen echter niet vergeten dat zij, die hun fortuin aldaar reeds gemaakt hadden, regelmatig de omgekeerde beweging maakten, nl. zij keerden met diezelfde schepen terug om hun familie te bezoeken of om definitief naar hun land van herkomst terug te keren, al dan niet in gefortuneerde omstandigheden.
Naargelang hun financiële status werden de reizigers in 3 categorieën opgedeeld: de grootste groep (de minstbedeelden) werd ondergebracht in de onderste ruimen van de schepen en brachten de overtocht dan ook in miserabele omstandigheden door (minimale tot geen hygiëne, “basisvoeding”, …). Kortom, men ondernam deze reis in 3e klasse alleen omwille van de positieve en avontuurlijke vooruitzichten. De andere passagiers werden ondergebracht in kajuiten, klasse 1 en 2. Deze reizigers genoten meer luxe (klasse 1 zelfs de maximale) en brachten hun tijd op weg naar hun bestemming door met dansavonden, diners, kaartnamiddagen, …
In 2018 verdiepte Carine Vanderwegen, die tot medio 2024 een champagnezaak uitbaatte naast het Red Star Line museum in Antwerpen, zich in het verhaal van de Red Star Line en meer bepaald werd haar nieuwsgierigheid geprikkeld door welke champagne er geschonken werd op hun schepen, meer dan 100 jaar geleden. Dankzij de toenmalige directeur van het museum, dhr. Luc Verheyen, is zij in het bezit gekomen van een bestelformulier opgesteld door een toenmalige scheepsbevoorrader, waarop verscheidene wijnen en champagnes vermeld werden. Naast de grote champagnehuizen, viel haar oog onmiddellijk op de ‘Red Star Champagne Vintage 1904’.
Na een uitgebreide zoektocht kwam Carine terecht bij de Archives de la Marne te Reims, waar ze verder op het juiste spoor werd gezet.
Eind 19° eeuw hadden de meeste grote Champagnehuizen hun basis in Fagnières, onder hen werd ook het Maison Fréminet et Fils gerekend. Later weken de meeste huizen om praktische redenen uit naar Reims en Epernay. Om een idee te geven over de grootte van het huis Fréminet et Fils: in 1910 exporteerden ze ongeveer 25.000 flessen naar onder andere Europa (Duitsland, België, Nederland,…) en Rusland. Vermits het Champagnehuis in Fagnières tijdens de Eerste Wereldoorlog in augustus 1914 bijna volledig vernietigd werd, deels door een uitslaande brand bij de buren veroorzaakt door een inslaande bom, anderzijds door een bomontploffing vlak voor de ingangspoort zijn er nog weinig documenten te raadplegen om de geschiedenis verder te achterhalen.
Vanaf 1901 werd op regelmatige basis een lading ‘Carte Blanche Champagne’ getransporteerd naar Georg Anderson, een depot te Frankfurt am Main in Duitsland. Vanaf november 1902 worden zelfs flessen “sans étiquette” uitgevoerd (wat heden ten dage niet meer toegelaten is), nadien worden deze champagnes “Hasen sect Trocken” geëtiketteerd. In januari 1904 wordt er door François Philippe Adrien Fréminet, de patron des huizes Fréminet et Fils, een aanvraag tot deponeren van een Champagne-etiket ingediend met de benaming “Hasen Red Star Champagne”. Reeds enkele weken later worden de nieuwe leveringen (die qua volume spectaculair toenemen, tot enkele duizenden flessen per maand) reeds voorzien van deze nieuwe benaming. Om ongekende redenen veranderde vanaf 1906 de benaming “Hasen Red Star Champagne” in “Red Star Champagne”, nog altijd uitgevoerd naar dezelfde Weinkellerei.
Aanvankelijk werden de zendingen steeds geleverd in het depot van Georg Anderson te Frankfurt am Main, doch vanaf mei 1904 werden regelmatig ook kleine leveringen uitgevoerd ten huize Hasen Weinkellerei zelf. Dit wijnhuis was eigendom van de familie Hasen, een Joodse familie waarover (voorlopig) jammer genoeg niets meer terug te vinden is. Als getuige daarvan werd op elk etiket de Joodse Davidsster afgebeeld. In de archieven te Frankfurt am Main en van de Universiteit van Heidelberg zijn nog schaarse gegevens te raadplegen. Vanaf 1933 lijkt het Duitse wijnhuis van de aardbodem verdwenen.
Met toestemming van de Archives de la Marne hebben we het oorspronkelijke etiket en collerette op de flessen gereproduceerd. Sinds medio 2024 is de Red Star Champagne exclusief te verkrijgen via Kristof & Kristof Champagnes.
U kan de Red Star Champagne hier bestellen of ons contacteren om uw bestelling te plaatsen.